Primair gedrag komt naar voren als het spannend wordt

Sommige directeuren zeggen van zichzelf dat ze erg saai zijn. Ze zien de hele wereld, maar vooral vanuit een taxi. Eigenlijk verlaten ze de gebaande paden zelden. Dat geldt niet voor Margreet Oostenbrink, de directeur Verandermanagement & IT van Syntrus Achmea. Margreet is allesbehalve een grijze muis. Hoewel ze zichzelf ‘een normaal mens’ noemt, houdt ze ook van ‘anders’.

De dochter van een ondernemer en onderwijzeres uit het Westland, nu moeder van drie kinderen, kende in haar leven een paar ingrijpende veranderingen. Zo stapte ze uit de gereformeerde traditie van haar ouders. Een worsteling, temeer daar ze er in is geslaagd om er met respect naar te blijven kijken. Anders dan mensen als Maarten ’t Hart en Jan Wolkers gooit ze niet met modder naar de traditie waar ze uit stamt.

Ik spreek haar in het prachtige kantoor van Syntrus Achmea in De Meern. Het straalt een filosofie uit die dicht bij het Nieuwe Werken staat. Openheid, transparantie, comfort, creativiteit en modern design. Syntrus Achmea wil die dingen graag waarmaken. Er zitten drie vrouwen in de negenkoppige directie. Geen woorden maar daden, stelde ik vast toen ik een paar maanden geleden een lezing gaf voor de top 70van het bedrijf en mijn afspraak met Margreet maakte.